Nvidia Driver Versions

   346   20   5
User Avatar
Member
30 posts
Joined: Nov. 2015
Offline
Downloaded and installed Houdini version 16.5.473.
It crashes at startup every time.
16.5.405 worked more or less without crashing.
(just some weird viewport issues.. stuff I deactivated still showing up frozen in time)

I am trying to revert to an older nvidia driver and see if it helps…

What Nvidia Driver Versions do you guys use(especially with a 1080Ti)?

EDIT: reverting to an older NVIDIA driver did not help.. still crashing
Edited by Christoph F - May 18, 2018 04:55:09
User Avatar
Member
1 posts
Joined:
Offline
Have the same shit with this buil and with next daily build 475. Last 439 build works OK. Have install new one on win 8.1 and on win 10 - same shit. Have no clue what it could be
User Avatar
Staff
20 posts
Joined: Aug. 2016
Offline
Have either of you reported a bug [www.sidefx.com] ?
User Avatar
Member
30 posts
Joined: Nov. 2015
Offline
did now
Since I also updated my graphics driver I wasn't sure it it was houdinis fault and didn't immediately submit one.
User Avatar
Member
212 posts
Joined: Dec. 2015
Offline
Same problem here.
I also logged the bug.
Specifying more details.
My OS is Win 10.
User Avatar
Member
212 posts
Joined: Dec. 2015
Offline
Ok, I disabled RedShift and now I get this error:
8540: Fatal error: Segmentation fault

Hope this helps.
User Avatar
Member
212 posts
Joined: Dec. 2015
Offline
16.5.439
Give me the same error.
For reference here is the Crash log.
Attachment Not Found


Update: 16.5.405 also gives me the same problem and now I cannot access previous versions!!!!!


I am stuck with no Houdini!
Edited by Nicolas Heluani - May 20, 2018 09:38:16

Attachments:
crash.untitled.Notandi_7476_log.txt (786 bytes)

User Avatar
Member
212 posts
Joined: Dec. 2015
Offline
Another update!
I tried to revert to my previous know working version and I still got the same issue.
So I deleted all files in my Documents\houdini16.5 folder and tried opening the same file and now even 16.5.473 opens correctly.
There must be some incompatible settings (“custom desktops or shelfs”) or something that was causing the crash!
At least I have Houdini now!!!!
User Avatar
Member
471 posts
Joined: July 2005
Offline
So was this only related to user pref's?
soho vfx
User Avatar
Member
212 posts
Joined: Dec. 2015
Offline
Wren
So was this only related to user pref's?
In my there were 2 issues combined: a redshift conflict and some user preference or something in Documents\houdini16.5 folder. Because after I deleted the folder content and let Houdini rewrite it everything works peachy.

Nico.
User Avatar
Member
471 posts
Joined: July 2005
Offline
Awesome possum!
soho vfx
User Avatar
Member
212 posts
Joined: Dec. 2015
Offline
Wren
Awesome possum!
Where you having the same issue? Did it help?
User Avatar
Member
1 posts
Joined: Feb. 2018
Offline
Whatever it is this build SUCKS. I have logged two bugs and am getting hosed
User Avatar
Member
471 posts
Joined: July 2005
Offline
Haven't tried yet. Will try soon…
soho vfx
User Avatar
Member
3 posts
Joined: July 2017
Offline
Hi guys !

I still have the problem here, my Houdini crash at start-up !
OS : windows 8.1
Houdini apprentice 16.5.473

I have updated my nvidia driver, delete the folder “C:\Users\Me\Documents\houdini16.5” but it still crashing !
my last report was : “crash.untitled.Me_6576_log”


Do you have another clue ?? Or an advice ?
User Avatar
Staff
1572 posts
Joined: March 2012
Offline
Wild guess time! Could some of you try adding a system environment variable HOUDINI_ANONYMOUS_STATISTICSwith value 0

On Windows, the start menu entry “Edit the system environment variables” should probably come up if you start typing “environment”. Click that, click the “Environment Variables…” button. If it's already present in one of the two tables, select it and press “Edit” to edit it, change the value to 0, press OK, OK, and OK. If it's not already present, click “New” for the lower table, add it, press OK, OK, and OK. If you start Houdini from a command line shell, you'll need to restart the shell, else you should be able to just start Houdini.
Edited by ndickson - yesterday 11:30:17
User Avatar
Member
3 posts
Joined: July 2017
Offline
Thank you !
What is this variable for ?

Sadly, it's still crashing at start-up !

I'm not starting houdini from a command line shell, because I don't know how to do it.


edit : Do you think it could be my laptop ? Maybe it isn't powerful enough to launch houdini ?
Edited by CatherineL - yesterday 12:31:06
User Avatar
Staff
1572 posts
Joined: March 2012
Offline
CatherineL
Sadly, it's still crashing at start-up !
Alas. It was worth a shot.

CatherineL
What is this variable for ?
Some people have reported crashes on startup related to sending crash logs or usage stats information. That issue might or might not have been fully fixed in a build a couple weeks ago. If it had been that issue, setting the environment variable above to 0 would have disabled sending of crash logs and usage stats information, even if you'd previously agreed to have crash logs or usage stats sent.

My guess was that it might have been what Nicolas Heluani above was encountering, because it was fixed upon deleting the Documents\houdini16.5 directory, which would have contained any crash logs or usage stats to send, and would have removed the saved preference regarding whether to send them or not.

CatherineL
I'm not starting houdini from a command line shell, because I don't know how to do it.
That's okay. You don't need to. Most people on Windows probably don't start Houdini from a command line. I only mentioned it because a command line shell would probably have a cached old set of environment variables, so a new shell would need to be started if you were using the command line.

CatherineL
Do you think it could be my laptop ? Maybe it isn't powerful enough to launch houdini ?
If it is because of lack of power, it'd most likely be the graphics card. The graphics card and driver need to at least support OpenGL 3.3. The CPU and OS need to be 64-bit. The system requirements page [www.sidefx.com] says that SSE4.2 is required, but that's currently only for certain OpenCL simulation stuff with the Intel OpenCL driver. That page also has more information about graphics drivers, and there's a supported graphics cards page [www.sidefx.com], which is non-exhaustive, but if you have one of those, it should be okay.

Also note that Windows 8 and 10 have a tendency to uninstall drivers you've installed and reinstall other driver versions (newer or older), unless you jump through some hoops to prevent that, but that might not be a factor here.
User Avatar
Staff
1572 posts
Joined: March 2012
Offline
Oh, another wild guess! Do you by any chance have “Nahimic” audio software installed? I think many MSI laptops have it installed by default, possibly others. A lot of people were hitting a crash on startup associated with it a few months ago, and the crash may be fixed by manually updating it or uninstalling it. Houdini doesn't actually use it, but it seems to somehow cause an issue with a UI library we use.
User Avatar
Member
3 posts
Joined: July 2017
Offline
Thank you for the links !
I'm trying to compare my elements with what I need. Apparently it's the driver.

ndickson
Also note that Windows 8 and 10 have a tendency to uninstall drivers you've installed and reinstall other driver versions (newer or older), unless you jump through some hoops to prevent that, but that might not be a factor here.

Yes.. I'm really tired of always reinstall drivers !


No Nahimic on my computer !
  • Quick Links