No OpenCL platform has the specified device type !!HELP!!

   4206   10   3
User Avatar
Member
29 posts
Joined: March 2017
Offline
Hello

I keep on getting this warning when opening a certain work file No OpenCL platform has the specified device type (HOUDINI_OCL_DEVICETYPE): GPU. Falling back to built-in CPU OpenCL driver. and its messing up the geometry for some reason in the file itself. Never have had this issue before and I am not so knowledgeable about OpenCL. Any pointers? I am using Houdini Indie 16.5.634
User Avatar
Member
96 posts
Joined: May 2008
Offline
Thanks to Support I've learned that there's an issue with current nvidia drivers, try going back to 416.34.0.0, that has worked for me!
User Avatar
Member
9 posts
Joined: Nov. 2014
Offline
Unfortunately, the old drivers cannot be installed on Windows 10 1809. I hope SideFX fixes this soon. It's a problem in 17.0.352 as well.
User Avatar
Member
333 posts
Joined: Oct. 2012
Offline
When will this be fixed??

edit: going back to nvidia driver 416.34.0.0 fixed it.
Edited by Doudini - Nov. 26, 2018 11:15:43
User Avatar
Member
1 posts
Joined: Dec. 2018
Offline
ripclaw
Thanks to Support I've learned that there's an issue with current nvidia drivers, try going back to 416.34.0.0, that has worked for me!

Hi, could you share a link to the 416.0.34 driver, I can't find it at all.
Thx in advance
User Avatar
Member
2597 posts
Joined: Sept. 2011
Offline
This has been fixed for a while now, no?

Houdini 17.0.416 Updated the OpenCL ICD loader to work with the latest NVIDIA drivers, so that NVIDIA GPUs will again be usable as OpenCL devices within Houdini. Wed. November 28, 2018
User Avatar
Member
4 posts
Joined: May 2006
Offline
Still seems to be an issue for my setup: Win10 64bit, Nvidia 970.
User Avatar
Member
61 posts
Joined: March 2018
Offline
Does OpenCL in Houdini 17 support on AMD HD 7770 graphic cards?
I have the same problem even with explicitly setting environment variables!
Edited by N-G - Dec. 30, 2018 06:23:54
User Avatar
Member
2 posts
Joined: Sept. 2016
Offline
I have the same problem. I downgraded my drivers already to 416.34.
In Edit->Preferences->Miscellaneous are no GPU devices available.

It seems my 1060GTX is detected as OpenGL render device but not as OpenCL device.
Is there any solution or workaround?

I'm running on 17.0.352 Apprentice.

Results from hgpuinfo:
OpenGL Vendor:            NVIDIA Corporation
OpenGL Renderer: GeForce GTX 1060/PCIe/SSE2
OpenGL Version: 4.6.0 NVIDIA 416.34
OpenGL Shading Language: 4.60 NVIDIA
Detected: NVidia Consumer
6144 MB
416.34.0.0

Results from hgpuinfo -c
No OpenCL platform has the specified device type (HOUDINI_OCL_DEVICETYPE): GPU.  Falling back to built-in CPU OpenCL driver.
User Avatar
Member
2 posts
Joined: Sept. 2016
Offline
Updating to most recent Houdini and Nvidia driver fixed the problem
Edited by MartinSE - Jan. 14, 2019 19:41:11
User Avatar
Member
79 posts
Joined: Feb. 2016
Offline
this happens when you install both intel opencl runtime and nvidia driver, uninstall intel opencl runtime and reinstall nvidia driver should fix it
  • Quick Links